14 July 2020

Nuclear Transmutation: Objective Type Questions

1) Which reaction converts an atom of one element to an atom of another element?

a) combustion                                    b) polymerisation          
c) transmutation                                d) Saponification

2) Radioactive Cobalt-60 is used in radiation therapy treatment. Cobalt-60 undergoes beta decay. This type of nuclear reaction is called __________

a) artificial transmutation        b) natural transmutation
c) nuclear fission                     d) nuclear fusion

3) Which is most effective for artificial transmutation?

a) Proton                         b) Deuteron           
c) Helium nuclei             d) Neutron

Answer: Neutrons possess no charge at all and are considered to be the best projectiles.

4) For artificial transmutation of nuclei, the least effective one is

a) Proton                          b) Deuteron           
c) Alpha particles           d) Neutron

Answer: Due to heavy mass, alpha particles cannot easily pass through matter.

5) The given nuclear reaction is X + 0n1 → 3Li7 + 2He4. The particle represented by X is __________

a) 4Li9          b) 5B10         c) 5Be10        d) 6C10

Answer: 5B10+ 0n1 → 3Li7 + 2He4   Here Z and A are balanced.

6) 13Al28 is transferred into 15P31 and neutron when it is bombarded with suitable projectile. The projectile used is _________

a) Proton                         b) Deuteron           
c) Alpha particle            d) Neutron

Answer: 13Al28 + 2He4   → 15P31 + 0n1 Here Z and A are balanced.

7) Artificial elements have been prepared by bombardment reactions in high energy accelerators. Find the mass number of element X produced in the given reaction. 

95Cf249 + 7N15   → 105X + 4 0n1

a) 261         b) 260         c) 264          d) 257

Answer: A= (249+15-4) = 260


8) (JEE 2011 Question) Bombardment of aluminium by alpha particle leads to its artificial disintegration in two ways, (i) and (ii) as shown below. Products X, Y and Z respectively are: 
a) Proton, Neutron, Positron           b) Neutron, Positron, Proton
c) Proton, Positron, Neutron              d) Positron, Proton, Neutron

 Answer:     For X, 13Al27 + 2He4   → 14Si30 + 1H1

For Y, 13Al27 + 2He4   → 15P30 + 0n1

                   For Z, 15P30 → 14Si30 + 1e0

9) (JEE 2013 Question) 
In the nuclear transmutation, 4Be9 + X → 4Be8 + Y. 
(X,Y) is (are)

a) (γ,n)        b) (P,D)       c) (n,D)        d) (γ,D)

Answer: A and B

4Be9 + γ → 4Be8 + 0n1

4Be9 + 1H1 → 5B10 → 4Be8 + 1H2

10) (JEE 2012 Question) The periodic table consists of 18 groups. An isotope of copper, on bombardment with protons, undergoes a nuclear reaction yielding element X as shown below. The group to which, element X belongs in the periodic table is ______

29Cu63 + 1H1 → 6 0n1 + 2He4 + 2 1H1 + X

Answer: Group 8 element : 26Fe52

Element X : Atomic number Z = (29+1)-(0+2+2)=26

                   Mass number A = (63+1)-(6+4+2)=52

Hence X is 26Fe52. It belongs to group 8.



No comments:

Post a Comment

Scientists Created a Black Hole with LIGHT? 😱 | ஒளியால் கருந்துளி உருவாக்கப்பட்டது! |

  ஒளியைப் பயன்படுத்தி Black Hole உருவாக்க முடியுமா? அதுவும் ஆய்வக மேசையிலேயே? இந்த கேள்விக்கு தற்போது விஞ்ஞானிகள் "ஆம்!" என்று பதி...